sobota, 16 stycznia 2016

Moja kuchnia

Domowe pieczywo.
1 kg mąki,
1 kostka drożdży
1 łyżka z czubkiem cukru
1 łyżeczka soli
500 ml ciepłej wody
12 łyżek oleju
Duża miseczka do rozrabiania ciasta i dobre chęci :)
Połowę mąki wsypujemy do miski, wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy drożdże, sól, cukier. Mieszamy. Zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.  Po tym czasie dosypujemy resztę mąki, dolewamy olej. Szybko wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek, odcinamy kawałki , formujemy bułeczki. Układamy w płaskiej brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy kwadrans w temperaturze 200 stopni C.
Zależnie od chęci, można dodać słonecznik, mak, pestki łuskanej dyni. Albo na połowie oleju usmażyć drobno pokrojoną cebulkę.
Rogaliki: rozwałkować ciasto dość cienko, pociąć nożem na trójkąty następnie zwinąć  zaczynając od podstawy trójkąta.
Wszystkim życzę smacznego :)
Z takiej ilości mąki, wychodzi około 30 bułeczek :)




Szczaw

Barszcz czerwony 


Słońce w słoikach :))))

Zupa kalafiorowa na zimę :)))

Miód z mniszka lekarskiego. Wonny, słodki i przepyszny :))))
Pierożki z kaszą jaglaną
Paluchy wiedźmy :))))

Black Forest z kremem śmietankowym i jeżynami

Chleb ze słonecznikiem

Placuszki z kaszy jaglanej z warzywami 
Bułeczki cebulowe, bardzo delikatne i chrupiące. Idealne do bardzo ostrego gulaszu, podanego w glinianym ogrzanym garnuszku :))))
Sernik na biszkopcie

Naleśniki z serem
Zamiast uszek  do czerwonego barszczu, śmieszne rybki


Chlebek słonecznikowy z oliwkami

Smak dzieciństwa, chlebek sułtański 
Kolorowy sernik na zimno 
W trakcie pracy :)))))

I już po usmażeniu , jak Tłusty  Czwartek, to jemy, smacznego :))))
Prosta sałatka pt. "To mi zostało z wczorajszego obiadu" :)
Ciasto drożdżowe, nazywane ''Szarpaniec'' lub "Brukowiec'' Szybkie,proste i pyszne :))
Urosło, prawda :))))

 Nenufarki przed usmażeniem
.................. i po usmażeniu
Szarpaniec z mięsnym nadzieniem 
Parówki w cieście

Sałatka z rodzaju '' nawinie''

Zwykłe drożdżowe z rodzynkami


Bardzo prosta zupa krem jarzynowy z serowymi grzankami :)
Bułeczki z truskawkami i chałka z nadzieniem z powideł śliwkowych
Jabłecznik inaczej, z połówek jabłek przed upieczeniem

..... i po 

Skrzydełka kurczaka w ceyanne i karmelu




Chrusty


Czy jest coś lepszego niż domowej roboty tort? Krem delikatny jak puch ....
Sobota, pochmurny i deszczowy dzień.



Pierożki z prażonymi jabłkami :)))
Tort dla mojej Córeczki :)))))

Ma dziś urodziny :))))
Parówkowo :)))) pizza na skróty :)))
Ogórki kiszone

Galaretka z jabłek

Grzybki marynowane 

Jabłuszka w słodkiej zalewie
Faworki

Różyczki z wisienką
Pączusie :)))) w trzech odsłonach



12 komentarzy:

  1. Paluchy wiedźmy robią wrażenie :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko z córką!!!!!!!
    Ale pyszności!!!!
    Ten post, to coś nowego na blogu?
    Kobietko, Ty masz złote ręce!
    Robisz cuda i cudeńka i jeszcze takie pyszności.
    A czy Ty stanu wolnego? Bo od dziś zaczynam cholewki smalić!
    Taka Żona, to Skarb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!
    Ile w Pani jest życia, radości. To niepojęte.
    Rzadko można spotkać takich Ludzi. Przeglądam blog i oczom nie wierze, pasja, miłość, radość, niesamowita energia. Kiedyś się mówiło, że tacy Ludzie '' na kamieniu się rodzą''. Nasuwa się pytanie, jaki kamień wydaje tak cudowne owoce?
    Tylko pozazdrościć, w dobrym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam serdecznie, z życzeniem dalszego ciągu tak wspaniałej kreatywności.
    Jeśli Pozwoli Pani skorzystam z poczty elektronicznej, chciałbym napisać coś więcej, mam kilka pytań.
    Z wyrazami ogromnego szacunku K.S. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo dziękuje za miłe słowa :)
      Tylko czy zasłużone.....
      Jestem zwyczajna. Kocham to co robię, tylko tyle.
      Bardzo proszę napisać meila, jeśli mogę w czymś pomóc, pomogę. Pozdrawiam ciepło :)))))

      Usuń
  4. Same dobre rzeczy, przezabawne rybki i paluchy, chociaz wlasciwie to kazde zdjecie z osobna chcialabym pochwalic i wszystkiego sprobowac. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, miło Cie gościć na moim blogu :)
      Serdecznie dziękuje za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam :))))))))))))) i zapraszam :))))))))

      Usuń
  5. Artystka nawet w kuchni. Zresztą czyż kucharz nie jest artystą? Szczególnie spodobały mi się, i pobudziły soki trawienne, rybouszka, a zaciekawiły szponopaluszki, wspomnienia obudziły bułeczki cebulowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.
      Bardzo dziękuję :))))
      Dla mnie kuchnia jest chwilą relaksu od pracy, miłością.
      A i bardzo lubię eksperymentować, gotując :)
      Kuchnia też może być zabawna, mimo że czasem zwyczajna i prosta.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Utalentowana, mila, wszechstronna i skromna...dobra i szlachetna Istota.
    Takze i Jej kreacje kulinarne, niewatpliwie smakowo, nieustepujace estetyce, powinny sie znalezc, w jakiejs galerii sztuk pieknych kulinarnych, z racji genialnej interdyscyplinarnosci, badz laczenia kanonow.

    Z szacunkiem dla Autorki

    Fan i Koneser De, S,Pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kann das Kochen Kunst sein? Ja!
    Kann das Essen Kunst sein? Ja!

    Hier ist der Beweis

    Fan und Bewunderer aus Deutschland

    OdpowiedzUsuń
  8. Very talented and creative Person.
    Perfect art of cooking, or even cooking art like.

    Big Respect and Greets

    Fan from Sweden

    OdpowiedzUsuń